Pehr var bara 14 år när han prövade sina kunskaper på fiolen inför Zornmärkesjuryn i Uddevalla. Det resulterade i ett bronsmärke. Två år senare, 1976, blev han landets yngste riksspelman – på fiol och nyckelharpa, på Gesundaberget i Mora. Samma år fick även Pehrs syssling, professor Sven Ahlbäck, utmärkelsen. Redan året därpå knep Åsa Jinder platsen som yngste riksspelman genom tiderna.
Hur började din musikaliska bana?
Jag började spela fiol när jag var sju och som elvaåring deltog jag för första gången i låtkurs för Mats Edén i Ransäter. Några år senare började jag också spela nyckelharpa för Gert Olsson. Han var en av de ytterst få som gav lektion i nyckelharpospel i Värmland på den tiden.
Numera kan man se Pehr spela i olika sammanhang med diverse spelkamrater. En konstellation som har varit mer konstant är folkmusikgruppen Ådra. Gruppen består av David Bastviken, Göran ”Freddy” Fredrikson och Pehr Falkenström. För fem år sedan spelade man in en skiva ”Folkmusik från Närke” med 17 gamla Närkelåtar.
Varför kom du att intressera dig för Zornmärkesuppspelning?
Det var mest för att testa vad juryn skulle ha att säga. Motiveringen blev: ”För löftesrikt låtspel av Närkelåtar.”
Pehr spelade upp med Rulins d-mollspolska och en polska efter Per Erik Ohlsson på fiol. Två Ceylon Wallin-låtar blev det på nyckelharpan. Pehr berättar att 1976, när Zornmärket firade 70 år, gavs Zorns märke i guld till Ekor Anders, en då gammal man som ägnat hela livet åt spelmansmusiken. En anekdot i sammanhanget är att Ekor Anders hade lämnat fiolen hemma den aktuella dagen för utmärkelsen, så han fick låna en fiol för att visa upp sig för publiken.
Pehr bjuder på en anekdot till…
När min farmor och farfar en gång var på ett bönemöte i en kyrka där spelmannen Carl Viktor Rulin anlitats för att spela till några av psalmerna, började församlingen att sjunga innan spelmannen hunnit börja spela. När Rulin väl kom igång upptäckte han att församlingens sång inte överensstämde med den valda tonarten på fiolen. Han utropade: ”Det går åt helvete för högt!” Det var en anmärkning som förstås väckte ett sus och mummel i församlingen och Rulins utrop omtalades lång tid efter händelsen.
Pehr Falkenström, som bor i Svinnersta, Snavlunda socken, har hämtat sin folkmusikaliska inspiration mestadels från nämnde Carl Viktor Rulin (1838-1918) från Folketorp, Lerbäcks socken, samt från Johan Andersson (1834-1915), Björkelund, Snavlunda socken